Mac-malware maakt meer kapot dan je lief is

  • Bron (c) 2013, VirusAlert

Macs genieten de reputatie van veilig platform, wat gebruikers mogelijk meer in gevaar brengt. Facebook en ook Apple zelf zijn nu slachtoffer geworden van Mac-malware.

Kort nadat social network Facebook opbiecht dat het is gehackt, volgt Apple dit voorbeeld van disclosure. Ook de maker van Mac OS X is te grazen genomen door cyberinbrekers. Door dezelfde daders die bij Facebook zijn binnengedrongen. Hoe? Door hun malware te verspreiden via een forumsite voor app-ontwikkelaars.

Doelgerichte aanval
Voor het ontwikkelen van iOS-apps (voor iPhone en iPad) hebben developers namelijk Macs nodig. Technisch gezien kan app-ontwikkeling al dan niet met enige omwegen ook op Windows, maar officieel is Apple’s OS X de enige optie. De hackers die bij Facebook en Apple zijn binnengedrongen, hadden het zo te zien gemunt op Macs.

Niet verwonderlijk, stelt beveiligingsbedrijf F-Secure. Niet alleen zijn Macs populair en veelgebruikt onder ontwikkelaars, maar ook hip in Silicon Valley. Bovendien is dat besturingssysteem, ook met technische gebruikers erachter, een aantrekkelijk doelwit.

“Er zijn honderdduizenden, zo niet miljoenen, mobiele apps in de wereld. Hoeveel van de ontwikkelaars daarvan hebben recent een site voor mobiele developers bezocht? Met een Mac? En een vals gevoel van veiligheid?”, vraagt de…