Malware goes mobile: bedreigingen gericht op Android belangrijkste trend 2012

  • Bron (c) 2012, VirusAlert

SpicyLemon, leverancier van bijvoorbeeld ESET NOD32 beveiligingsproducten, heeft de top tien internetbedreigingen bekend gemaakt die ESET afgelopen maand heeft geanalyseerd.

Met name de bedreigingen die voorkomen bij gehackte en geinfecteerde websites vallen op in de overzichten, zoals HTML/Iframe.B.Gen en JS/Iframe.AS. Het hacken van websites lijkt populairder te worden om malware te verspreiden. Het onderzoeksteam van ESET uit Latijns-Amerika heeft recentelijk het rapport “Trends for 2012: Malware Goes Mobile” uitgebracht, waarin wordt aangegeven dat op Android-gebaseerde bedreigingen de belangrijkste trend voor 2012 is.

Volgens het rapport is de toename van de bedreigingen voor mobiele devices te wijten aan de groei van smartphones in de markt. Er zijn momenteel meer dan 5 miljard mobiele apparaten in de wereld.

Maar er is nog een aanwijzing dat kwaadaardige codes voor mobiele devices dit jaar een belangrijke rol zullen spelen. Het rapport geeft het voorbeeld van de malware DroidDream. Deze is ruim 250.000 gedownload in Android Market en wordt beschouwd als de eerste kwaadaardige code voor mobiele apparaten met zo’n enorme impact.

Onveilige gewoonten
Daarnaast geeft het onderzoek aan dat ontwikkelaars van schadelijke software in Android tegenwoordig dezelfde mogelijkheden voor misbruik hebben die al jaren gelden voor Windows XP. Niet alleen vanwege de eigenschappen die inherent zijn aan het platform, maar ook omdat de meeste gebruikers onveilige gewoonten hebben.

De top tien van bedreigingen in Nederland in januari 2012 ziet er als volgt uit:

1. HTML/Iframe.B.Gen

2. Win32/Toolbar.SearchSuite

3. HTML/ScrInject.B.Gen

4. Win32/Toolbar.Babylon

5. Win32/HackKMS.A

6. Win32/Toggle

7. Win32/InstallCore.Gen

8. JS/Iframe.AS

9. JS/Kryptik.FJ

10. JS/Kryptik.EF

De top tien bedreigingen wereldwijd in januari 2012 is als volgt:

1. HTML/ScrInject.B

2. INF/Autorun

3. HTML/Iframe.B

4. Win32/Conficker

5. Win32/Dorkbot

6. Win32/Autoit

7. JS/TrojanDownloader.Iframe.NKE

8. Win32/Sality

9. JS/Iframe.AS

10. Win32/Spy.Ursnif

Over SpicyLemon
SpicyLemon is beveiligingsspecialist van onder andere een nieuwe generatie computerbeveiliging van ESET NOD32, Acronis en Puresight Parental suite. Een nieuwe generatie, omdat de producten sneller en betrouwbaarder werken dan concurrerende producten en net even anders dan anders functioneren. Bovendien gebruiken de producten hiervoor een minimum aan systeemresources.