‘Malware in illegale software veroorzaakt miljardenschade’

  • Bron (c) 2014, Security.nl

Malware in illegale software veroorzaakt volgens een door Microsoft gesponsord onderzoek jaarlijks bij zowel bedrijven als consumenten voor vele miljarden euro’s schade. Het wereldwijde onderzoek werd door marktvorser IDC en de Nationale Universiteit van Singapore (NUS) uitgevoerd.

Volgens de onderzoekers zullen consumenten dit jaar naar schatting 25 miljard dollar uitgeven en 1,2 miljard uur verspillen vanwege beveiligingsproblemen die door malware in illegale software worden veroorzaakt. Bedrijven zullen zelfs 500 miljard kwijt zijn. Consumenten of bedrijven die illegale software kopen of downloaden of een computer met vooraf geïnstalleerde illegale software aanschaffen zouden een 33% kans hebben om met malware in aanraking te komen.

De malware blijkt de beveiliging van de computer vaak uit te schakelen. Op de computers die werden gekocht en van tevoren al door malware waren geïnfecteerd bleek dat regelmatig de virusscanner, Windows Defender, Windows Updates en User Account Control waren uitgeschakeld. Ook waren de favorieten en startpagina van Internet Explorer aangepast.
“Hoewel deze cijfers zorgwekkend zijn, is het geen verrassing. Cybercriminelen proberen van elke securitymisser te profiteren die ze kunnen vinden en via illegale software hebben ze een andere manier gevonden om computernetwerken met malware te infecteren”, zegt Microsofts David Finn. Hij benadrukt dat zowel consumenten als bedrijven alleen computers bij betrouwbare partijen moeten aanschaffen en legitieme software moeten eisen. “Want als je dat niet doet weet je nooit wat ermee lift”, aldus Finn.