McAfee beschermt tegen identiteitsdiefstal

  • Bron (c) 2006, VirusAlert

McAfee maakt vandaag de introductie bekend van twee nieuwe beveiligingspakketten – McAfee® Internet Security Suite en McAfee Total Protection™ – in de Benelux. Hiermee wordt een antwoord gegeven op de groeiende zorg onder consumenten met betrekking tot de gevaren van identity theft en de dreiging van cyberfraude via spyware en agressieve vormen van spam. Beide producten bieden volledige bescherming tegen de diverse tactieken die gebruikt worden om privé-gegevens te achterhalen op onbeveiligde of onvoldoende beveiligde thuiscomputers.

Pogingen tot identity theft komen in vele varianten voor. Het gebeurt bijvoorbeeld via Trojaanse Paarden of PUP’s (Potentially Unwanted Programs – mogelijk ongewenste programmatuur), die door nietsvermoedende gebruikers worden gedownload naar hun PC, waar de malicious code vervolgens toetsaanslagen registreert, login-namen en wachtwoorden voor websites kopieert of vertrouwelijke gegevens onderschept. Daarnaast wordt gebruikgemaakt van misleidende websites, zoals in het geval van ‘phishing’, waarbij de gebruiker via ongevraagde e-mails naar een website wordt gelokt die net echt lijkt, welke echter alleen de bedoeling heeft persoonlijke gegevens of inloggegevens te achterhalen. Ook regulier dataverkeer is niet veilig voor criminelen. Elk e-mailbericht, elke bijlage en elke transactie via een onbeveiligd draadloos netwerk kan in principe worden onderschept en gemanipuleerd.

Om de PC te beschermen tegen deze gevaren en de consument afdoende bescherming te bieden, gebruikt McAfee een combinatie van verder uitgebouwde bestaande technologieën en totaal nieuwe beveiligingsmechanismen. Bijbeeld met McAfee SystemGuards™, een systeem dat verdacht computergedrag registreert om op die manier mogelijke activiteiten van spyware, virussen en hackers tegen gaat en met McAfee X-Ray for Windows die ‘rootkits’ – verborgen programma’s met kwaadwillende intenties – detecteert en uitschakeld. Verder biedt McAfee ook automatische backups van belangrijke bestanden op CD, DVD, USB-geheugenstick of externe vaste schijf. Elke suite biedt ook tools voor systeemonderhoud om de PC-prestatie optimaal te houden.

McAfee heeft daarnaast oog voor het feit dat steeds meer consumenten gebruikmaken van een thuisnetwerk. Daarom zijn nu nieuwe mogelijkheden ingebouwd om deze netwerken, naast gebruiksvriendelijker, ook veiliger te maken. In alle producten is nu een network manager beschikbaar die het mogelijk maakt zwakke plekken op te sporen in de beveiliging van alle systemen die deel uitmaken van het netwerk. In de praktijk blijkt dat draadloze thuisnetwerken in zo’n 40% van de gevallen géén versleuteling gebruiken en ook daar heeft McAfee een oplossing voor in de vorm van McAfee Wireless Protection. Dit biedt complete beveiliging van het thuisnetwerk in een paar simpele stappen. Een van de onderdelen van Wireless Protection is McAfee EasyNetwork™, voor gedeeld gebruik van printers en bestanden volgens een eenvoudig ‘drag-and-drop’ systeem.