McAfee Clean Pipes stelt service providers in staat centraal beheerde beveiligingsdiensten te leveren

  • Bron (c) 2005, VirusAlert

McAfee zet consortium op voor samenwerking met internationaal opererende service providers bij ontwikkeling van nieuwe generatie beveiligingsdiensten. McAfee introduceert de McAfee Clean Pipes strategie. Met dit initiatief levert en verzorgt de organisatie centraal beheerde beveiligingsdiensten aan service providers op basis van McAfee-systemen. Service providers beschikken zo over nieuwe bronnen van inkomsten, doordat ze klanten een volledig verzorgde en betrouwbare beveiliging op professioneel niveau kunnen aanbieden. Virussen en andere digitale bedreigingen, ook in de laatste varianten, worden geblokkeerd voordat ze het netwerk, de IT-infrastructuur en de afzonderlijke vaste of mobiele apparatuur kunnen bereiken. De klant hoeft daarvoor geen eigen anti-virussysteem te onderhouden.
Het “Clean Pipes” principe is een perfecte oplossing voor beheerde beveiliging, een ‘schone pijplijn’ van het netwerk van de service provider tot de individuele bureaucomputer of laptop en is geschikt voor zowel grote en kleine bedrijven als voor de particuliere consument.
“Beveiligingstechnologieën zijn complex en dynamisch,” aldus Zeus Kerravala, vice president infrastructure & security research bij de Yankee Group. “Ze blijven voortdurend in ontwikkeling en de veranderingen gaan snel. Voor de meeste bedrijven is het nauwelijks bij te houden en bovendien houden die zich ook liever met heel andere zaken bezig. Centraal beheerde beveiliging is dan een aantrekkelijk alternatief, ook voor de particuliere consument. McAfee Clean Pipes is de logische volgende stap in een ontwikkeling in de richting van beheerde beveiliging die rechtstreeks door de service provider wordt verzorgd.”
Beveiliging is een zaak geworden voor vakmensen. Door gebruik te maken van de beheerde beveiligingsdiensten van McAfee Clean Pipes, kan de ondernemer zich weer richten op zijn eigenlijke werk en het beschermen van het netwerk, de systemen en de apparatuur overlaten aan experts op dat gebied. Ook de particuliere consument ziet zijn computer, laptop of palmtop bedreigd door een horde virussen en mogelijke cyber-aanvallen. En met het toenemende gebruik van internet voor zakelijke transacties en persoonlijke communicatie is de consument ook steeds meer afhankelijk geworden van zijn computer. Niet alleen vanwege de privé-gegevens die erop zijn opgeslagen, maar ook vanwege het financiële verkeer en e-commerce aankopen. Persoonlijke gegevens zijn op allerlei manieren digitaal beschikbaar en zijn via internet in omloop, waardoor het gevaar van identiteitsdiefstal alleen maar groter wordt.
Het aanbod van de beheerde beveiligingsdiensten op basis van McAfee-systemen zal in eerste instantie bestaan uit de volgende componenten: Intrusion Prevention, Secure Content Management, Vulnerability Management / Managed Anti-Malware en Mobile Device Security. De service provider kan deze diensten afzonderlijk aanbieden of in combinatie, al naar gelang de behoefte van de eindgebruiker.

Het McAfee Clean Pipes Consortium

In aanvulling op de strategie heeft McAfee het Clean Pipes Consortium (CPC) opgezet, een samenwerkingsverband van internationale service providers, bedoeld voor directe, wederzijdse communicatie met McAfee. De bij het consortium aangesloten organisaties halen op die manier het maximale rendement uit hun investering in McAfee beveiligingsystemen en beschikken over een platform voor discussie van beveiligingstrends en beveiligingsthema’s die voor hun marktsector relevant zijn. Ze kunnen in direct overleg met McAfee meedenken en meepraten over de ontwikkeling van producten die een nieuwe generatie van oplossingen en diensten op het gebied van beveiliging gestalte moeten gaan geven. De leden van het consortium hebben tevens exclusieve toegang tot gegevens van de McAfee ontwikkelingslaboratoria, testresultaten en informatie over nieuwe en toekomstige producten, zodat ze in alle opzichten voorbereid zijn op het bedienen van een markt waarin de komende jaren een explosieve groei is te verwachten.

Tot de ‘charter members’ van het McAfee Clean Pipes Consortium behoren organisaties als het Nederlandse KPN, Cable & Wireless, Telefonica en China Netcom. McAfee blijft actief bezig ook andere grootschalige, internationaal actieve service providers bij het initiatief te betrekken. Samenstelling en operationele breedte van het consortium zullen dan ook zeker nog verder worden uitgebreid.