McAfee waarschuwt voor rootkit en Trojan Olympische Spelen

  • Bron (c) 2008, VirusAlert

Criminelen maken dankbaar misbruik van de Olympische Spelen om malware op Windows-pc’s van internetgebruikers te installeren. McAfee waarschuwt voor een pro-Tibet-rootkit en een Trojaans paard genaamd Fribet.

Malware in bijlagen over Olympische Spelen

In het geval van de rootkit draait het om een e-mailbijlage genaamd RaceForTibet.exe. Het bestand doet zich voor als een tekenfilmpje dat Chinese atleten op de Olympische Spelen in de maling neemt en vervolgens pro-Tibet-beelden toont. Maar terwijl het filmpje speelt, wordt een keylogger geïnstalleerd en verborgen door een rootkit. De afgetapte informatie gaat waarschijnlijk naar China.

Vorige week waarschuwde McAfee voor gehackte pro-Tibet-websites waar aanvallers Fribet hebben verborgen. Deze Trojaan maakt gebruik van een zwakke plek in Windows, die begin vorig jaar al door Microsoft werd geplakt. McAfee raadt gebruikers aan om geen filmpjes over de Olympische Spelen te bekijken die per e-mail worden toegestuurd.

Misschien moeten we daarvan maken: open gewoon helemaal geen e-mailbijlagen met als thema de Olympische Spelen. Want criminelen proberen ook met zogenaamde Excel-bijlagen en ongetwijfeld nog op andere manieren hun malware te droppen bij sportfans.