Mega-patchronde Microsoft op komst

  • Bron (c) 2009, VirusAlert

Microsoft heeft zijn grootste patchronde aangekondigd. Komende dinsdag (13 oktober) verspreidt het bedrijf in totaal 13 updates, waarvan er 8 het predikaat ‘kritiek’ meekrijgen.

Het vorige record dateert van februari 2007, toen Microsoft in één klap 12 updates verspreidde. Dat aantal is daarna alleen nog in oktober 2008 geëvenaard, maar pas nu overtroffen. De mega-patchronde kan vooral bedrijven, die patches doorgaans eerst testen voordat ze worden losgelaten op de eigen pc’s en servers, voor problemen stellen. Beheerders zullen hun handen daaraan deze maand ongetwijfeld vol hebben. Consumenten kunnen de patches via Windows Update automatisch laten installeren.

Zoals gewoonlijk geeft Microsoft in zijn vooraankondiging geen verdere details over de patches om kwaadwillenden niet in de kaart te spelen. Meer bijzonderheden worden pas bekendgemaakt in de Security Bulletins over de diverse updates, dinsdag rond 20 uur Nederlandse tijd.

De updates van komende dinsdag zijn onder andere gericht op het dichten van lekken in Windows, Internet Explorer, Microsoft Office, Silverlight, SQL Server, Visual Studio, Microsoft Developer Tools en de beveiligingsdienst Forefront voor grote ondernemingen.

Uit de schaarse informatie in de vooraankondiging valt niet op te maken of Microsoft erin is geslaagd een patch te ontwikkelen voor een ernstig lek in Server Message Block 2, dat begin september aan het licht kwam. Opvallend is dat een patch voor Internet Explorer zelfs voor de meest recente versie 8 van deze browser ‘kritiek’ is.

De patches zijn verdeeld over 13 Security Bulletins, waarvan er 8 in het ergste geval van ‘kritiek’ belang zijn en de overige 5 nog altijd ‘belangrijk’ heten te zijn. Een tijdrovende herstart van de computer is in 5 gevallen zeker nodig en in de overige 7 gevallen soms wel, soms niet.

Op de lijst van Windows-versies die door de oktober-patches worden opgelapt staan Windows XP, Windows Vista, Windows Server 2003 en Windows Server 2008. Voor het eerst staat ook de definitieve versie van Windows 7, dat officieel op 22 oktober verschijnt maar voor grote bedrijven al sinds begin september verkrijgbaar is, op de lijst. Gebruikers van Windows 7 krijgen te maken met 5 patches, waarvan 1 kritiek en 4 belangrijk.

bron: Automatiseringsgids.nl