Merendeel van Microsoft-software op Nederlandse veilingsites illegaal

  • Bron (c) 2006, VirusAlert

Klanten dupe van malafide aanbieders op o.a. Marktplaats.nl en Speurders.nl

Het merendeel van de Microsoft-software die wordt verkocht via de Nederlandse veilingsites is illegaal, zo blijkt uit een onderzoek van Microsoft. Het grootste deel wordt aangeboden via Marktplaats.nl, op afstand gevolgd door Speurders.nl. Voor de meestal nietsvermoedende koper is niet alleen de aanschaf, maar ook het gebruik van deze software zeer riskant. Bovendien leiden deze praktijken tot grote verliezen voor Microsoft en zijn partners: naar schatting loopt de onderneming alleen al in Nederland per jaar 3 tot 4 miljoen euro aan omzet mis. Microsoft is daarom gestart met een grootschalige actie om de verkoop van illegale software via veilingsites te reduceren en klanten voor te lichten over de risico’s. Bovendien wil het bedrijf hiermee bereiken dat veilingsites zelf meer verantwoordelijkheid nemen voor producten die via hun website worden verkocht.

Het gebruik van illegale software brengt voor gebruikers grote gevaren met zich mee. Vaak zijn de producten van veel mindere kwaliteit en daardoor niet stabiel, betrouwbaar en virusvrij. In veel gevallen is de software helemaal niet te activeren. Wie via veilingsites koopt, loopt bovendien het risico dat de software, ook als deze is betaald, helemaal niet wordt geleverd. Daar komt nog bij dat het gebruik van illegale software bij wet verboden en dus strafbaar is. Gebruikers kunnen in geval van vragen of problemen ook geen beroep doen op technische ondersteuning door Microsoft en niet profiteren van de voordelen die legale gebruikers wordt geboden.

Dat een groot deel van de illegale software in Nederland via veilingsites wordt verkocht, kwam onder andere naar voren uit het Windows Genuine Advantage (WGA) –programma. In het kader van dit programma zijn vanaf juli 2005 t/m mei 2006 in Nederland zo’n 4,4 miljoen exemplaren van Windows XP op echtheid gecontroleerd. Een relatief groot aantal van de Nederlandse Windows XP-gebruikers die er via de WGA-validatie achterkwamen dat zij over een illegale versie beschikten, gaven aan dat zij hun product via een veilingsite hadden aangeschaft.