Microsoft boekt goede cijfers.

  • Bron (c) 2002, Nu.nl

Microsoft, ‘s werelds grootste softwarefabrikant, heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar dat eind september afloopt de winst en omzet explosief zien stijgen. De omzet steeg 26 procent tot 7,746 miljard dollar. Analisten hadden een omzet voorzien van 7,1 milard dollar.

De winst werd meer dan verdubbeld tot 2,726 miljard dollar. Per aandeel resteerde een winst van 50 dollarcent, waar analisten hadden gerekend op 43 dollarcent.

Het bedrijf maakte de resultaten donderdag na het sluiten van de effectenbeurs in New York bekend. Voor het tweede kwartaal voorziet het concern een omzet tussen 8,5 en 8,6 miljard dollar en een winst per aandeel tussen 45 en 46 dollarcent.

Licenties

Microsoft zegt dat de sterke resultaten vooral het gevolg zijn van een succesvolle introductie van een nieuw licentiesysteem. Klanten konden tot eind juli kiezen voor een nieuw contract dat voorziet in continue verversing van Microsoft-producten als Windows XP en Office XP of voor de aanschaf van nieuwe, maar duurdere software op zelf gekozen tijdstippen.

De nieuwe systematiek leidde vorig jaar, toen Microsoft aankondigde het ‘eeuwige gebruiksrecht’ op zijn software te willen afschaffen, tot een storm van protest. Klanten zeiden dat ze eigenlijk geen keuze hadden en werden opgezadeld met hogere softwarekosten.