Microsoft brengt gratis Antivirus Software uit zonder real-time beveiliging.

  • Bron (c) 2009, VirusAlert

Gratis Antivirus programma’s kun je niet blindelings vertrouwen

Afgelopen week heeft Microsoft zich wederom in de strijd tegen virussen gegooid. Na het uitbrengen van Windows Live OneCare, dat automatisch werd geïnstalleerd wanneer bestanden gedeeld werden via Windows Live Messenger, komt het bedrijf uit Redmond nu met Windows Security Essentials.

Een test van AV-test.org heeft uitgewezen dat deze scanner beter is dan Windows Live OneCare. Echter, wanneer er gekeken wordt naar betaalde software, is wel duidelijk dat Microsoft nog een aantal steken laat vallen, welke de meeste betaalde software eigenlijk wel gedicht hebben. Zo is de scanner erg slecht in het detecteren van virussen waar nog geen definities voor beschikbaar zijn, en biedt het dus een erg slechte bescherming wanneer er nieuwe virussen verspreid worden. Met antivirus-programma’s zonder real-time beveiliging, loop je een groot risico besmet te worden.

Een ander punt waar de scanner steken laat vallen, is bij het daadwerkelijk opruimen van virusbestanden. Wanneer er een virus onschadelijk gemaakt wordt, blijven er toch nog resten achter in de vorm van ongebruikte registery keys, een inactieve firewall en aangepaste hosts-bestanden. Dit is ronduit slordig te noemen.

Scansnelheid was redelijk, wat natuurlijk ook logisch is, aangezien de scanner exact weet welke bestanden van Windows er overgeslagen kunnen worden. Microsoft heeft met haar Security Essentials bewezen beveiliging serieus te nemen, maar blijft toch achter bij antivirus-programma’s met real-time beveiliging. Het is het verschil tussen een griepprik en een immuunsysteem.

bron: The Register