Microsoft geeft eerste publieke testversie IE8 vrij

  • Bron (c) 2008, VirusAlert

Microsoft heeft gisteren de eerste publieke bètaversie van IE8 vrijgegeven. In tegenstelling tot bij IE7 laat de fabrikant nu gebruikers zelf bepalen welke bugs zij zo snel mogelijk opgelost willen zien.

Dit heeft Microsoft woensdag bekendgemaakt op de MIX08 in Las Vegas, een jaarlijkse conferentie van de fabrikant voor webontwikkelaars. De testversie van de nieuwe browser is vooralsnog overigens alleen in het Engels beschikbaar. Duits en Chinees volgen op korte termijn. Het is niet bekend wanneer en of andere taalversies nog zullen volgen.

Na de introductie van de eerste testversie van IE7 heeft Microsoft zoveel reacties gekregen, dat het ontwikkelteam bij deze introductie gebruikmaakt van zijn ontwikkelcommunity. “We waren een beetje overdonderd door de hoeveelheid input we kregen bij IE7”, aldus Kellie Eickmeyer, IE-programmamanager bij Microsoft. “Eerlijk gezegd konden we het toen niet bijhouden, dus voor IE8 willen we iets nieuws proberen. We hebben onze beste bug finders gevraagd de binnenkomende bugrapporten te stroomlijnen.” Wat ook nieuw is, is dat de bugdatabase voor IE8 publiek toegankelijk is. Microsoft wil hiermee openheid geven over de gevonden bugs. Opmerkelijk is dat de fabrikant deze openheid ook meteen gebruikt om de gerapporteerde bugs te prioriteren door gebruikers de bugs te laten waarderen op importantie.

Microsoft volgt met IE8 meer de heersende webstandaarden dan met zijn voorgaande browsers. Zo moet de nieuwe browser als deze wordt vrijgegeven aan fabrikanten volledige ondersteuning voor css 2.1 bieden. In de testversie zijn volgens de fabrikant diverse pijnpunten, zoals floats en margins, al verbeterd.

Ook nieuw in IE8 is een technologie genaamd ‘webslices’. Dit is een rss-achtige technologie waarmee bezoekers zich kunnen ‘abonneren’ op specifieke delen informatie van een website. Zodra dat deel van de website wordt vernieuwd, ontvangt de gebruiker een notificatie. Net als met ‘normale’ rss-feeds kunnen gebruikers aangeven met welke interval moet worden gekeken of er nieuwe informatie beschikbaar is. Site-eigenaren kunnen overigens het aantal requests beperken door een wachttijd te definiëren.