Microsoft geeft ontwikkelaars toegang tot Vista kernel

  • Bron (c) 2006, VirusAlert

Na kritiek van McAfee, Symantec en de Europese Commissie is Microsoft toch overstag gegaan en geeft het ontwikkelaars toegang tot de Vista kernel in de 64-bit versie van het besturingssysteem. Ook zal het voor ontwikkelaars mogelijk worden om bepaalde delen van het Windows Security Center uit te schakelen als beveiligingssoftware van een andere aanbieder is geïnstalleerd.

Veel ontwikkelaars en mensen binnen de beveiligingsgemeenschap maakten zich zorgen over de pogingen van Microsoft om de Windows kernel via PatchGuard voor de rest van de wereld af te sluiten. Op deze manier zou het erg lastig voor andere aanbieders worden om malware te bestrijden.

Eerder liet de softwaregigant nog weten dat het afsluiten van de kernel de beste bescherming en stabiliteit zou bieden, maar na “constructief overleg” stelt het een API beschikbaar zodat ook andere programma’s op een veilig manier toegang tot de kernel krijgen. De aanpassingen zouden geen gevolgen voor de release datum van Windows Vista hebben.