Microsoft looft 500.000 dollar uit voor arrestatie virusschrijvers

  • Bron (c) 2003, Zdnet.nl

Microsoft heeft verklaard twee premies van elk 250.000 dollar beschikbaar te stellen voor informatie die tot de arrestatie leidt van de schrijvers van de W32.Blaster.worm en het W32.Sobig.F@mm.

De twee e-mailwormen vielen honderdduizenden pc’s aan die draaiden op het Windows-besturingssysteem van de softwarereus en veroorzaakten veel overlast voor bedrijven en consumenten in augustus en september van dit jaar. De beloning wordt vandaag officieel uitgeloofd op een gezamenlijke persconferentie met de FBI, de Amerikaanse Secret Service en Interpol, zo bevestigden bronnen binnen de beveiligingsindustrie en justitiële kringen tegenover CNet.

Dit is de eerste keer dat een bedrijf geld biedt voor informatie over de identiteit van cybercriminelen. “Het is een nieuwe benadering”, zegt Chris Wysopal een beveiligingsonderzoeker bij het digitale beveiligingsbedrijf @stake. Wysopal was sceptisch over het mogelijke succes van de actie. “Ik geloof niet dat iemand zoiets eerder heeft gedaan.”

Microsoft wilde woensdag nog geen commentaar geven op het nieuws. De beloningen zijn de meest recente tactiek van Microsoft en justitiële instellingen in de zoektocht naar de mensen die verantwoordelijk zijn voor het infecteren van honderdduizenden pc’s in augustus en september. Het Amerikaanse ministerie van Justitie, de FBI en Microsoft kondigden eerder al de arrestatie van twee mannen aan die worden verdacht van het aanpassen en openbaar maken van varianten op de MSBlast-worm.

Anonieme bronnen verklaarden dat Microsoft de volledige omvang van de premies voor zijn rekening neemt. Justitiële instellingen laten zich over het algemeen niet uit over dit soort beloningen.

Peter Lindstrom, onderzoeksdirecteur bij beveiligingsbedrijf Spire Security, vindt het geen slechte manier om de groeiende virusactiviteit te beteugelen. “Mensen zullen Microsoft wellicht bekritiseren vanwege deze actie, maar het is een legitieme manier om meer mensen ertoe te bewegen hun logs te analyseren.”

Ondanks bijna drie maanden intensief onderzoek zijn Microsoft en de FBI tot nu toe niet verder gekomen dan het aanhouden van de twee verdachten, die niet direct betrokken waren de ontwikkeling van de kwalijke wormen. De premies lijken bedoeld om muiterij te veroorzaken in de hechte hackerskringen.

Meer informatie op de website van Microsoft, klik hier.