Microsoft maakt blokkade Youtube-links via MSN ongedaan

  • Bron (c) 2008, VirusAlert

Microsoft heeft het versturen van links naar Youtube via MSN Messenger of Windows Live Messenger tijdelijk aan banden gelegd. Mogelijk geschrokken door de kritieken heeft het bedrijf de maatregel inmiddels weer teruggedraaid.

Youtube blokkadeZaterdagochtend begonnen gebruikers van MSN te merken dat links naar Youtube niet meer konden worden verstuurd. Wanneer iemand een boodschap met een Youtube-link erin probeerde te verzenden kreeg hij de mededeling dat de boodschap niet kon worden afgeleverd. Gebruikers die nader onderzoek deden naar dit fenomeen kregen al snel door dat dit kwam omdat de Microsoft-servers de boodschap weigerden.

Het is bekend dat de servers van MSN weigeren links te versturen die vaak door phishers gebruikt worden, maar Youtube is bepaald geen phishingsite. Omdat Microsoft de maatregel niet had aangekondigd, moesten de gebruikers maar gissen naar de reden ervoor. Op diverse internetfora werd aangenomen dat het te maken had met de lancering van Messenger Tv, waarmee videoclips van MSN Video via Messenger gedeeld kunnen worden.

De kritiek was niet van de lucht en de meeste gebruikers beschouwden de maatregel als regelrechte censuur. Of het door de negatieve reacties kwam is niet bekend, maar de blokkade werd binnen een dag weer opgeheven. Inmiddels kunnen Youtube-links weer gewoon via MSN worden verstuurd. Microsoft heeft op de affaire nog geen commentaar gegeven.