Microsoft Office gaat online

  • Bron (c) 2007, VirusAlert

Microsoft heeft onlangs Office Live Workspace aangekondigd. Een gratis online applicatie om Office documenten online te kunnen bekijken, delen en opslaan. Bewerken is vooralsnog niet mogelijk. Microsoft’s bestaande Office Live pakket zal worden veranderd in Office Live Small Business.) Later dit jaar komt er een bètatest versie uit waarmee klanten kunnen participeren in een testproject. Het is duidelijk dat de softwaregigant de dreiging inziet van een verplaatsing van hun traditionele software naar online toepassingen. Microsoft is klaar de strijd aan te gaan met Google’s Docs & Spreadsheets. Deze poging is een teken dat de competitie toeneemt in de productieve sector. Een gebied dat de grote rivalen fundamenteel hadden afgestaan aan Microsoft een paar jaar geleden.

In navolging van Google en Microsoft kwam ook IBM met een gratis versie van hun Lotus Symphony productivity software in september. Deze applicatie werd in de eerste week van beschikbaarheid meer dan 100.000 maal gedownload. Adobe, is ook bezig met een webgebaseerde word processor, “Buzzword”, die gebruik maakt van Adobe’s Flash en AIR technologie. Adobe introduceert tevens een service met de codenaam “Share”, waarmee Internetgebruikers documenten kunnen opslaan en delen.

Een mix van online diensten en traditionele software

Voor Microsoft, is Office Live Workspace de volgende stap in hun “software plus services” strategie. Hierbij niet uit het oog verliezend dat online services niet perse lokaal draaiende software geheel hoeven te vervangen. Een service kan ook als aanvulling functioneren op de reeds geïnstalleerde software van consumenten en bedrijven. In sommige gevallen biedt Microsoft wel een volledig gehoste service. Om te beginnen heeft Microsoft volledig gehoste serversoftware zoals Exchange email en kalender, de SharePoint portal software en is er een versie van Office Communications Server, een product voor corporate instant messaging en telephony.
Office Live Workspace zal niet worden uitgebracht met advertenties hoewel er wel rekening mee is gehouden dat dit in toekomst advertenties. Hoewel gebruikers niet de mogelijkheid hebben hun documenten te bewerken is dat ook een optie die mogelijk is.

Een ander project is de integratie van Office Live Workspace met andere “Live” producten, zoals Windows Live Hotmail en Windows Live Messenger, zodat gebruikers in staat zijn om Office bijlagen te bekijken, die zij in hun email of via Windows Live Messenger ontvangen. Google geeft de mogelijkheid aan Google mail gebruikers hun email bijlagen te openen in Google Docs.