Microsoft patcht eerder dan Apple

  • Bron (c) 2008, VirusAlert

Microsoft is over het algemeen sneller met het dichten van beveiligingslekken dan Apple. Dit is de verrassende conclusie van een onafhankelijk Zwitsers onderzoek door het Federale Instituut voor Technologie uit Zurich.

Veel critici beschuldigen Microsoft van traagheid als het aankomt op het uitbrengen van patches voor beveiligingslekken. Het concurrerende Apple zou sneller patchen en met betere oplossingen komen en daardoor een veiliger platform vormen dan het Windows platform. De onderzoekers van dit Zwitserse instituut komen in hun conclusie tot het tegendeel van deze beweringen.

In het onderzoek komt naar voren dat Microsoft pleisters voor kritieke beveiligingslekken in zijn besturingssysteem sneller uitbrengt dan Apple. De onderzoekers hebben gekeken naar de tijd die ligt tussen het bekend worden van de zwakke plek en het verschijnen van een patch om het lek te dichten. Van Microsoft zijn 658 zwakke plekken meegenomen in het onderzoek en van Apple 738 stuks.
Apple hanteert de veiligheid van het besturingssysteem als een verkoopargument van de eigen hardware. Tot het jaar 2005 werden er in het besturingssysteem van Apple vrijwel elk jaar minder dan 20 lekken aangetroffen. Maar de afgelopen twee jaar zit Apple daar nu geregeld boven en bevat de software constant meer dan twintig lekken, zo blijkt uit de onderzoekscijfers.

Microsoft zag de afgelopen twee jaar juist kans het aantal openstaande gaten keurig onder de twintig te houden. De onderzoekers schrijven: “Het ziet er naar uit dat Apple niet in staat is om de veiligheid van het systeem niet te laten leiden onder de groeiende populariteit en het toegenomen gebruik.” Verder blijkt uit het onderzoek dat zowel Microsoft als Apple in de zes maanden voorafgaand aan het uitbrengen van een nieuw besturingssysteem minder snel zijn met het uitbrengen van patches. De onderzoekers menen dat de softwaregiganten het dan te druk hebben met het uitbrengen van een nieuw besturingssysteem, en te weinig tijd stoppen in het onderhouden van het bestaande besturingssysteem.