Microsoft publiceert tips voor lek in Excel

  • Bron (c) 2006, VirusAlert

Microsoft heeft een extra Security Advisory uitgebracht specifiek over het pas ontdekte lek in het spreadsheetprogramma Excel-. Hackers misbruiken momenteel dit Excel-lek via een bestand dat ze via e-mail verspreiden: okN.xls. Het beveiligingsadvies vermeldt dat de kwetsbaarheid aanwezig is in verschillende versies: Excel 2003, Excel Viewer 2003, Excel 2002, Excel 2000, Microsoft Excel 2004 voor Mac en Microsoft Excel v. X voor Mac. Microsoft heeft nog geen patch voorhanden, maar komt wel vast met enkele tips die misbruik van het lek moeten helpen voorkomen.

Om het gevaar te beperken, raadt Microsoft Excel-gebruikers aan voorlopig extra voorzichtig te zijn met Excel-bestanden van onbekende bronnen. Het is beter om voorlopig de optie voor het direct openen van Excel-bestanden vanuit Outlook te blokkeren. Ook raadt Microsoft aan Excel-bestanden op de gateway te blokkeren. Gebruikers kunnen op die wijze voorkomen dat Excel 2003 de ‘Excel repair mode’ start.

Er zijn via het lek in excel succesvol bedrijven gehackt. Het kwaadwillende Excel-bestand met de naam okN.xls. wordt verspreid via e-mail. Dit Excel bestand bevat een trojaans paard. Als Excel het bestand probeert te openen, wordt de trojan geactiveerd. De malware start het programma Internet Explorer, die vervolgens de kwaadaardige code downloadt en op de pc probeert te draaien.