Microsoft verspreidt per ongeluk virus

  • Bron (c) 2002, WebWereld

Dat heeft het Amerikaanse softwareconcern vrijdag toegegeven. Volgens Microsoft zou het virus er bij de vertaling van de software zijn ingeslopen. Het softwarebedrijf had de vertaling uitbesteed aan een derde partij. Andere landenversies van de ontwikkelaarstool zijn niet besmet.

Tot nu toe zijn er geen besmettingen gemeld als gevolg van de fout van Microsoft. Het softwarebedrijf denkt dat de kans klein is dat dat alsnog zal gebeuren. Nimda kan alleen actief worden op systemen met Internet Explorer 5.5 of lager. Voor Visual Studio .Net is tenminste IE 6.0 nodig.

Nimda sloeg toe in september vorig jaar. Het was, samen met BadTrans.B en Sircam, een van de meest voorkomende virussen van 2001. Nimda is een zogeheten ‘zelflancerend’ virus: een attachment aanklikken is niet langer nodig. Het mailtje openen is voldoende. Als je niet beschermd bent tenminste.

De laatste maanden is het aantal meldingen van Nimda fors afgenomen, vooral omdat veel mensen inmiddels een patch (reparatiesoftware) hebben geïnstalleerd de Microsoft-bug, waardoor een bijvoegsel van een e-mailbericht automatisch wordt geopend.