Microsoft vindt “politie” gijzelvirus op 27.000 pc’s

  • Bron (c) 2011, VirusAlert

Microsoft heeft een gijzelvirus dat zich als een waarschuwing van de politie voordoet, op meer dan 27.000 computers aangetroffen. De malware doet zich naast de Duitse, Franse, Britse, Spaanse en Zwitserse politie, ook voor als de Nederlandse politie. In november werd voor het eerst Nederlandse ransomware aangetroffen. Internetgebruikers krijgen een “fout-melding”, waarbij het logo van de politie wordt gebruikt. De melding laat weten dat de computer wegens illegale activiteiten wordt vergrendeld. Door honderd euro via Paysafe te betalen kunnen gebruikers voorkomen dat hun gegevens worden gewist en krijgt men weer toegang.

De malware verspreidt zich via gehackte websites of via verstuurde links. Zodra een gebruiker de gehackte website bezoek of link opent, worden lekken in Adobe Reader, Flash Player, Java en Windows XP gebruikt om de computer te infecteren.

Losgeld
De makers van deze gijzelvirussen hebben het vooral op Duitse internetgebruikers voorzien. Van de ruim 27.000 infecties bevinden zich er zo’n 25.000 in Duitsland. Groot-Brittannië en Spanje volgen met respectievelijk 852 en 580 infecties. De overige 879 infecties zijn verdeeld over Nederland, Frankrijk en Zwitserland.

In het geval van de Franse ransomware moeten gebruikers 200 euro losgeld betalen. Microsoft waarschuwt slachtoffers om niet op de zwendel in te gaan en geen losgeld te betalen. Zelfs als er betaald wordt, krijgen gebruikers niet de controle over hun computer terug en blijft die vergrendeld, waarschuwt, Horea Coroiu van het Microsoft Malware Protection Center.