Microsoft waarschuwt XP-gebruikers via pop-up

  • Bron (c) 2014, VirusAlert

Microsoft zal aanstaande zaterdag 8 maart gebruikers van Windows XP via een pop-up voor het naderende einde van het besturingssysteem waarschuwen. Op 8 april stopt de softwaregigant de ondersteuning van het 12-jaar oude besturingssysteem en zullen er geen updates meer verschijnen.

In de pop-up staat dat de ondersteuning op 8 april 2014 stopt en kunnen gebruikers via een link meer informatie krijgen. De link wijst naar deze website, waar wordt uitgelegd wat het einde van de ondersteuning precies inhoudt en wat XP-gebruikers kunnen doen om te voorkomen dat ze straks zonder updates komen te zitten. Zolang de gebruiker de waarschuwing niet uitschakelt wordt die elke 8ste van de maand opnieuw getoond, aldus Microsofts Brandon LeBlanc op het Windowsblog.

XPocalypse
Het einde van Windows XP wordt ook de XPocalypse genoemd, gezien het grote aantal gebruikers dat nog steeds met Windows XP werkt. Naast consumenten gaat het ook om overheidsinstanties en bedrijven. Volgens de laatste cijfers zou XP nog een marktaandeel van tussen de 17% en 29% hebben. Hoewel organisaties een apart onderhoudscontract kunnen afsluiten, zullen de meeste van deze machines geen update meer ontvangen als er na 8 april een lek in het besturingssysteem wordt ontdekt.

Om XP-gebruikers bij de migratie naar een nieuwer besturingssysteem te helpen biedt Microsoft samen met het bedrijf Laplink een gratis migratietool aan. Deze tool kopieert persoonlijke bestanden, muziek, video’s, e-mail en gebruikersprofielen naar een computer die op Windows 7, 8 of 8.1 draait.