Microsoft wijzigt Vista beveiligingsopties na kritiek testers

  • Bron (c) 2006, VirusAlert

Microsoft heeft een van de belangrijkste beveiligingsopties in Windows Vista gewijzigd na kritiek van gebruikers. De manier waarop User Account Control (UAC) werkte was voor veel beta testers te omslachtig. De UAC feature zorgt ervoor dat malware minder kans maakt om schade aan te richten doordat de gebruiker met minder rechten draait.

De huidige implementatie werd door veel testers irritant gevonden omdat bijna voor alles weer een pop-up venster verscheen waarin de gebruiker iets moest bevestigen. Dit zou er op de lange duur zelfs voor kunnen zorgen dat gebruikers op alles “ja” klikken zonder te kijken waar het voor is.

De volgende beta release van Windows Vista zal het aantal security waarschuwingen voor gebruikers verminderen. Daarnaast kunnen gebruikers kiezen uit “veilige scenario’s” voor standaard user accounts. Microsoft zal ook een verzameling codes en regels ontwikkelen, genaamd “shims”, voor programma’s die niet goed werken onder de standaard gebruiker. Steve Hiskey laat in het UAC blog weten dat gebruikers de feature nog niet moeten opgeven.