Nederland succesvol in bestrijding spam

  • Bron (c) 2006, VirusAlert

De Europese Commissie wil binnen Europa meer actie tegen spammers en spywareverspreiders. In de toekomst overweegt Brussel strengere antispamregelgeving te gaan hanteren. De Commissie prijst Nederland voor het ‘terugdringen van binnenlandse spam met 85 procent’.

Europees Commissaris Viviane Reding: “Veel lidstaten laten steken vallen door op zich wel goede wetgeving te hebben tegen illegale online activiteiten. Maar de wetten worden onvoldoende ten uitvoer gebracht. Nederland is een toonbeeld van hoe het ook kan. Vooral de activiteiten van toezichthouder Opta is te waarderen.” Die zou volgens de Europese commissaris het aantal spammailtjes behoorlijk hebben weten terug te dringen.

Sinds 2002 is spam versturen een criminele activiteit die volgens Europese regelgeving verboden is. Eurocommissaris Reding heeft providers dan ook verzocht meer te doen om de cybercriminelen het leven zuur te maken. Bijvoorbeeld door het inzetten van filters. Tegelijkertijd wil de Commissie meer druk gaan uitoefenen op landen waar veel spam vandaan komt, zoals de VS, China, Zuid-Korea, maar ook Frankrijk. Volgend jaar neemt Reding een besluit of daarnaast aanvullende antispam regelgeving noodzakelijk is.