Nederlanders onvoorzichtig met computer werkgever

  • Bron (c) 2014, VirusAlert

Nederlanders zijn zich niet goed bewust van de risico`s die zij nemen bij het gebruik van de laptop van de baas binnen bijvoorbeeld vrije WIFI-netwerken.
In dit soort omgevingen kunnen kwaadwillenden via de openbare netwerken relatief eenvoudig toegang krijgen tot de laptop. Het lijkt alsof veel mensen hiervan niet op de hoogte zijn of dit risico durven nemen.

Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek in opdracht van de Dienst Publiek en Communicatie (DPC) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) van de Rijksoverheid.

Van de bijna 2300 ondervraagden weet ongeveer de helft niet welke handelingen op internet allemaal riskant zijn voor de werkgever. Dat het gevaarlijk is om dubieuze websites te bezoeken, te reageren op valse e-mails of bestanden te downloaden, is nog wel bekend.

Slechts een enkeling noemt het gevaarlijk om informatie op te slaan in de cloud, bij diensten als Dropbox en WeTransfer. Zulke diensten zijn ‘in potentie risicovol’, aldus de onderzoekers. Maar dat de cloud nauwelijks wordt genoemd, kan volgens hen ook komen doordat mensen weinig bedrijfsgevoelige informatie zo delen.

Doordat mensen al voorzichtig zijn, zien ze de cloud minder als een reëel gevaar.
Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen thuis hun vaste computers en laptops beter beveiligen dan hun tablets en smartphones. Verder blijken mensen erg voorzichtig op sociale media als Facebook en Twitter. Als ze wel iets plaatsen, letten ze goed op wie de informatie kan zien. Zo kondigt vrijwel niemand op internet aan op reis te gaan.