Nederlandse politie probeert met Trojan verdachten te monitoren

  • Bron (c) 2008, VirusAlert

De Nederlandse politie schijnt regelmatig computers van verdachten te hacken om foto’s te bekijken.Of om e-mail te lezen en mee te luisteren naar chat-gesprekken. Door een e-mail net een verstopte trojan te sturen, is mits de ontvanger de mail opent, volledige controle over de PC van een verdachte krijgen. De raad van hoofdcommissarissen heeft deze Orwelliaanse opsporingstactiek tegenover de Provinciale Zeeuwse Courant bevestigd. “Het is zelfs mogelijk om de webcam van de verdachte aan te zetten om zo precies te volgen wat er in zijn woonkamer gebeurt. Of de politie kan zijn microfoon gebruiken om mee te luisteren met gesprekken die thuis worden gevoerd. De mogelijkheden zijn legio en ze worden inmiddels ook echt door de politie gebruikt,” zo meldt de krant.

Big Brother is watching you

Volgens advocaat Bart Beuving en hoogleraar IT en Recht Richard de Mulder is het een geoorloofd middel om met behulp van malware over de schouder van de verdachten op de computer mee te gluren. “Het staat de politie vrij om alle gegevens te bekijken.” Hoogleraar IT en Recht Rik Kaspersen is het niet met zijn collega’s eens. Volgens Kaspersen is het hacken een illegale activiteit. Hij is van mening dat ook de politie zelfs onder strenge voorwaarden niet mag hacken. Volgens de wet mag de politie wel bijhouden wat een verdachte op zijn toetsenbord intikt, maar er staat niet expliciet vermeld hoe de politie dat voor elkaar moet krijgen. Zolang het niet duidelijk staat vermeld, is hacken illegaal, zo laat Kaspersen weten.

De deskundigen zijn het wel eens dat de gewone, onschuldige burger zich geen zorgen hoeft te maken dat de politie op zijn computer gaat grasduinen. “Er is geen wetteloosheid”, zegt Beuving. Ook de Duitse overheid zou in het verleden Trojaanse paard hebben ingezet om mee te gluren op de computers van verdachten.