Nieuwe IM Worm plaagt Skype gebruikers

  • Bron (c) 2007, VirusAlert

Beveiligingsvedrijf F-Secure waarschuwt voor een nieuwe schadelijke worm, die zich verspreid via de chatfunctie van het belprogramma Skype.
De worm, Pykse.A, vermomt zich als chat tekstbericht met een link naar een JPEG plaatje. Nadat op deze link wordt geklikt, wordt een kwaadaardige code uitgevoerd die zichzelf verstuurd naar alle Skype contactpersonen van de gebruiker. Daarnaast wordt een plaatje zichtbaar van een schaars geklede dame en de online status veranderd naar bezet.
De worm bezoekt ook websites, die geen schadelijke code bevatten, waaronder een website die bijhoudt hoeveel computers in totaal zijn geïnfecteerd.

Volgens F-Secure veroorzaakt Pykse.A geen bijzondere schade, buiten de zelfverspreiding en bezoeken aan websites. Skype was al eerder het doel van aanvallers. Skype kan net zo goed voor schadelijke doeleinden worden misbruikt als andere internet messenger software zoals MSN. “Schadelijke virussen en trojans kunnen zich altijd op de computer van een gebruiker installeren, of er nu e-mail software, Skype of andere internet messenger software is geïnstalleerd maakt niet veel uit”, zegt Kurt Sauer, Chief Security Officer van Skype. “Skype raadt alle gebruikers aan bijzonder goed op te passen wanneer een bijlage of een link wordt ontvangen, vooral van onbekende afzenders. Skype adviseert alle binnenkomende bestanden eerst door anti-virussoftware te laten scannen op kwaadaardige codes.