Nieuwe internetworm vertraagt het internet.

  • Bron (c) 2003, VirusAlert

Zaterdagochtend vroeg is een grootschalige vertraging van het internationale webverkeer opgetreden door toedoen van een nieuwe worm genaamd SQLexp.

Deze worm die zich enkel richt op SQL 2000 servers nestelt zich in het geheugen van een server en stuurt zich vervolgens door richting willekeurige SQL-servers. Voor besmetting is het noodzakelijk dat beheerders patches van Microsoft NIET hebben geïnstalleerd.
Servers voorzien van het Microsoft SQL/2000 updatepakket; Service Pack 3 lopen geen gevaar.

Microsoft heeft deze patches al geruime tijd beschikbaar en het wordt dan ook tijd dat bedrijven beter omgaan met het managen van patch-onderhoud. Schattingen van Symantec geven aan dat de worm zich al
op ruim 20.000 systemen heeft genesteld. Indien beheerders meer en beter zouden omgaan met het onderhoud zou een worm zich dan ook niet op zo`n grote wijze kunnen verspreiden.

Natuurlijk licht de oorzaak bij Microsoft, maar inmiddels weet een ieder dat Microsoft qua security (nog) niet zo betrouwbaar is. Als je dat onderkent, weet je ook dat je goed moet opletten, en zeker het onderhoud goed moet uitvoeren!