Nieuwe Trojans overvallen online bankrekeningen met aangepaste tactieken

  • Bron (c) 2006, VirusAlert

Cybercriminelen surfen op het Internet naar online banken met als doel uw geld van de rekening te plunderen. Via een wachtwoord stelende Trojan kan de crimineel beschikken over het juiste gereedschap om toegang tot online bankieren te verschaffen. Deze kwaadaardige software nestelt zich in de PC nadat de computergebruiker nietsvermoedend een malafide bijlage van de mail opent of een malafide website bezoekt.

Als reactie op de steeds strenger wordende identificatieplicht op Internet, passen de criminelen volgens Alex Shipp, anti-virus specialist, hun tactieken aan. De nieuwe Trojans wachten totdat het slachtoffer zelf de banksite bezoekt. Het Trojaanse paard is zo geprogrammeerd dat het wegsluizen van het geld juist op dat moment plaatsvindt. Alle manieren om de identiteit nog grondiger te checken van de cliënt is dan volstrekt zinloos.
De cybercrimineel heeft geduld en wacht af totdat het slachtoffer de bank online bezoekt en pakt dan al het geld af. Dit nieuwe type Trojan is duidelijk in opmars en staat op de topdrie lijst van meest actuele bedreigingen. Dit is een van de constateringen die de RSA Conferentie van vorige week donderdag heeft opgeleverd.