Nieuwe vorm van spam in opmars

  • Bron (c) 2007, VirusAlert

CleanPort heeft op 2 April een grote spamgolf gedetecteerd die zorgde voor 50 % meer spam dan op een normale maandag. Verantwoordelijk voor de extra toename is een nieuwe vorm van spam, de URL-spam.

Bij URL-spam sturen spammers E-Mailberichten met daarin een URL van een legitieme site waarop afbeeldingen kunnen worden opgeslagen. Als de ontvanger de URL in de mail aanklikt dan komt hij terecht op sites als imageshack, Flickr of andere sites waarop gebruikers (vaak gratis) foto’s of afbeeldingen kunnen opslaan. De afbeelding waarnaar gelinked is verandert vervolgens in één van de overbekende spam-mailtjes voor Viagra, aandelen of horloges.

Spammers zoeken naarstig naar methoden om hun boodschap over te kunnen brengen. De in afbeeldingen versleutelde spam is nauwelijks nog verder door te ontwikkelen zonder verdere gevolgen voor de leesbaarheid. De laatste vorm van in afbeeldingen versleutelde spam gebruikt gemorphte en scheve letters ter voorkoming van detectie, maar boet hiermee veel aan leesbaarheid in. Daarmee lijkt de in afbeeldingen versleutelde spam langzaam over het hoogtepunt heen te zijn.