Olieproductie Saudi Aramco doelwit Shamoon-virus

  • Bron (c) 2012, Security.nl

Het virus dat in augustus bij de Saoedische oliegigant Saudi Aramco 30.000 computers saboteerde, had als werkelijke doel het platleggen van de olie- en gasproductie. Saudi Aramco produceert 10% van alle olie ter wereld. De malware wist de productie uiteindelijk niet te verstoren, maar was één van de meest vernietigende aanvallen die ooit tegen een organisatie heeft plaatsgevonden.

Op de televisiezender Al Ekhbariya ging het bedrijf voor het eerst op de aanval in. “Het voornaamste doelwit van deze aanval was het stoppen van de toevoer van olie en gas naar lokale en internationale markten en godzijdank zijn ze niet in hun opzet geslaagd”, zo liet vicepresident Abdullah al-Saadan weten.

De malware wist zich binnen het oliebedrijf te verspreiden en maakte daar allerlei gegevens buit. Vervolgens werden alle 30.000 besmette computers en servers gewist. Een onderzoek naar de aanval en aanvallers loopt nog, maar volgens de Saoedische overheid gaat het om een georganiseerde groep waarvan de leden over vier continenten verspreid zijn.