Onkosten voor virusbescherming nemen alleen maar toe

  • Bron (c) 2002, VirusAlert

De kosten voor bescherming tegen en het verwijderen van virussen nemen wereldwijd toe. Bedrijven hebben vorig jaar maandelijks met gemiddeld 113 virussen te maken gehad per duizend computers in het bedrijf. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van ISCA Labs, een afdeling van TruSecure, naar virusverspreiding.

Zeventig procent van de ondervraagden gaf aan te kampen met productiviteitsverlies als gevolg het tijdelijk onbruikbaar zijn van besmette pc’s. Bij 37 procent van de bedrijven gingen zelfs gegevens verloren door een besmetting.

Bij 28 procent van de bedrijven bleef de besmetting niet bij één computer, maar infecteerde een enkel virus meer dan 25 computers, bestanden of delen van opslagmedia. “Elk jaar lijkt het alsof het aantal virussen toeneemt”, aldus Larry Bridwell, program manager bij ISCA. Volgens hem is het dan ook niet meer dan logisch dat bedrijven steeds meer gevolgen van virussen ondervinden. Dit komt volgens Bridwell doordat wormen, als Code Red en Nimda, op meerdere manieren worden verspreid.

Bedrijven moeten volgens Bridwell dan ook rekenen op extra uitgaven om zichzelf tegen virussen te beschermen of om achteraf weer alles te herstellen. Niet alleen is het volgens hem belangrijk dat bedrijven op de desktops antivirussoftware installeren, ook is er een goed beleid nodig waar daadwerkelijk op toe wordt gezien.

Daarnaast zouden bedrijven ook ‘network perimeter protection’ moeten gebruiken. Hierbij wordt het netwerk op virussen gescand wanneer gegevens vanaf internet het bedrijfsnetwerk binnengaan. Bridwell waarschuwde wel dat deze manier van beveiliging als aanvullend moet worden gezien en niet als vervanger moet dienen voor desktop- en serverbescherming.