Ook Windows Vista nog altijd kwetsbaar voor malware

  • Bron (c) 2007, VirusAlert

Ondanks alle pogingen om malware te blokkeren in Windows Vista, geeft Microsoft toe dat zijn nieuwste besturingssysteem kwetsbaar is voor virussen, phishing en rootkits.Mark Russinovich, softwareontwikkelaar bij Microsoft, heeft op de CanSecWest beveiligingsconferentie in Vancouver verteld dat de UAC (User Account Control) in Windows Vista niet is ontworpen om een betere beveiliging te bieden dan Windows XP.

“Via UAC worden de rechten van de gebruikers beperkt. Bij het installeren van programma’s bijvoorbeeld, wordt eerst toestemming gevraagd. Toch is deze poging om malware tegen te gaan niet waterdicht. Er is geen garantie dat malware volledig wordt tegengehouden”, zei Russinovich over UAC. Vorige maand stelde Natalya Kaspersky, hoofd van het gelijknamige beveiligingsbedrijf, dat veel gebruikers UAC zullen uitschakelen omdat het irritant is. Dit maakt Vista volgens haar onveiliger dan Windows XP met SP2.

Russinovich heeft benadrukt dat ook wanneer UAC is ingeschakeld, malware nog altijd kan binnendringen en anderen toegang kunnen verschaffen tot het getroffen systeem. Op dat moment zijn gegevens op de computer een makkelijk doelwit. In het slechtste geval worden ook virusscanners of andere programma’s geblokkeerd. Russinovich voorspelt een moment waarop makers malware creëren die de gebruikersrechten veranderen van bepaalde accounts, om zo de beveiliging uit te schakelen. Zodra iemand via malware administratierechten krijgt, staat de deur open om programma’s te installeren. Dat is ideaal voor hackers. Zodra ze administratierechten hebben, kunnen ze botnets opzetten of alle ingetikte tekens achterhalen”, aldus Russinovich.