Ook zonder KPNQwest draait internet gewoon door

  • Bron (c) 2002, VirusAlert

Zelfs als het glasvezelnetwerk van KPNQwest uitvalt, draait internet gewoon door. Dat zeggen experts op gebied van internet. Alleen de snelheid van gegevensoverdracht kan behoorlijk teruglopen.

Volgens technisch expert F. Kroon van Cap Gemini Ernst & Young kan het Europese netwerk behoorlijk vertragen als de lijnen van KPNQwest uitvallen. “KPNQwest handelt 60 procent van het Europees internetverkeer af. Als dat wegvalt is er tekort aan capaciteit. Zie het maar als een brede snelweg vol auto’s waar plotsklaps alleen de vluchtstrook van beschikbaar is.”

Kroon denkt dat het maanden kan duren voordat er nieuwe leveranciers zijn, mocht KPNQwest inderdaad vallen. “Er is wel genoeg capaciteit, maar er moeten afspraken gemaakt worden tussen de leveranciers onderling. Daar gaat veel tijd inzitten.” Volgens Kroon beseffen veel mensen de impact niet die dit teweegbrengt. “De economie valt terug. Bij productieprocessen wordt veel gebruik gemaakt van internet. Dat geldt ook voor communicatie tussen bedrijven en klanten. Als dat wegvalt ligt de boel stil.”

Curator E. Meijer van KPNQwest zei maandag dat de schade bij uitval van het glasvezelnetwerk nu veel minder erg zou zijn dan twee weken geleden. Maurice de Hond, voormalig bestuurder van internetbedrijf Newconomy, denkt dat het voor klanten van KPNQwest het moeilijkste is naar een andere aanbieder te gaan. “Het internetverkeer moet omgeleid worden. Het betekent dat die ondernemingen voor een bepaalde periode uit de lucht zijn.”