Opera: BitTorrent downloaden met browser

  • Bron (c) 2005, VirusAlert

De Noorse browserbouwers van Opera hebben BitTorrent geïntegreerd in de nieuwe Opera-versie. Previewversie 8.02 van Opera is in staat BitTorrent-bestanden rechtstreeks te downloaden, zonder dat daarvoor aparte software nodig is.

Democratisch downloaden zonder poespas

Downloaden via een browser is niets bijzonders, maar de BitTorrent-techniek werkt anders. Bij BitTorrent deelt u als mede-downloader ook uw eigen gegevens, zodat de beschikbare bandbreedte eerlijker verdeeld wordt over andere downloaders. Tevens is uw eigen uploadsnelheid van invloed op de downloadsnelheid van anderen.

In Opera 8.02 verschijnt de BitTorrent-download in het normale downloadvenster, met één toevoeging: behalve de gemiddelde downloadsnelheid is ook de uploadsnelheid te zien.

Deze meer democratische downloadtechniek wordt veel toegepast om grote bestanden te verspreiden over internet. Inderdaad, ook als vervoermiddel van illegale bestanden.

Opera ziet BitTorrent echter als de ‘logische stap na http en ftp’. “Met BitTorrent maken we het gebruikers een stuk eenvoudiger om grote hoeveelheden legale software te downloaden, zoals Linux software en demo’s van computerspellen”, aldus de Noren.