Opera onthult minibrowser voor gsm

  • Bron (c) 2005, VirusAlert

Opera lanceert een nieuwe browser voor goedkopere gsm-toestellen. Wie Opera Mini wil installeren, moet een sms’je sturen naar een Noors televisiestation.

De Noorse browserbouwer Opera heeft gisteren een nieuwe browser voor gsm-toestellen gelanceerd. Opera Mini is specifiek bedoeld voor goedkopere, middenklasse gsm’s.

De Mini-browser moet “gebruikers toegang geven tot het internet met een mobieltje dat normaal gezien niet in staat is om een webbrowser te draaien”, promoot Opera de nieuwe aanwinst. Het programma kan geïnstalleerd worden op elke mobiele telefoon met ondersteuning voor het Java-platform van Sun Microsystems.

Met Opera Mobile heeft het Noorse bedrijf al een browser voor mobiele apparaten in huis, maar deze browser vereist een krachtig toestel of een geavanceerde smartphone. Dit blijkt ook uit de bestandsgrootte van beide mobiele browsers: Mini is niet groter dan 60 Kb, Mobile is met 1 MB tot 4 MB en stuk omvangrijker.

Opera Mini verwerkt het leeuwendeel van de webpagina’s niet zelf; dit klusje wordt overgelaten aan een remote server. Die server herkauwt de opgevraagde pagina en stuurt die in afgeslankte vorm naar de mobiele telefoon.

De manier waarop Opera de minibrowser aan de man brengt is opvallend. Het bedrijf heeft een contract gesloten met de populaire Noorse televisiezender TV2. Kijkers kunnen een hoger geprijsd sms’je sturen naar de omroep, waarna de browser als bijlage naar de gsm-gebruiker wordt gezonden. Met gelijkaardige distributiedeals wil Opera de Mini ook in andere landen lanceren.

Opera hoopt met deze laagdrempelige hoopt zoveel mogelijk gsm-gebruikers te bereiken. Er staat dan ook veel op het spel: naar schatting zouden wereldwijd 700 miljoen mobieltjes geschikt zijn om de minibrowser te draaien