Oppassen voor Schumacher-virus

  • Bron (c) 2014, VirusAlert

Wie via sociale media als Facebook of Twitter een link ontvangt met de tekst ‘Exclusieve video ski-ongeluk Michael Schumacher’ kan er beter niet op klikken. Het bestand is nep en bevat een virus dat zich in rap tempo weet te verspreiden.

Enkele dagen geleden werd bekend dat het ongeluk van de voormalig Formule 1-legende per ongeluk is gefilmd door een toerist. Een 35-jarige toerist zou met zijn telefoon opnamen van zijn vriendin hebben gemaakt. Op de achtergrond zou te zien zijn dat de zevenvoudig wereldkampioen off piste skiede en ten val kwam. Deze beelden zijn echter niet vrijgegeven.

De zogenaamd ‘exclusieve videobeelden’ bevatten een virus dat in actie treedt zodra een gebruiker met een geïnfecteerde computer inlogt op de website van een bank. Zodoende proberen de creerders van het Schumacher-virus betaalgegevens te bemachtigen. Het bestand verspreidt zich razendsnel omdat mensen die de zogenaamde videobeelden willen bekijken de link eerst moeten delen via hun persoonlijke Facebook-pagina.