Panda Software detecteert Vogelgriepvirus

  • Bron (c) 2005, VirusAlert

PandaLabs heeft zopas het Vogelgriepvirus gedetecteerd. Voorlopig hoeft u uw pluimvee niet binnen te halen,het gaat immers om een afleidingsmanoeuvre. Een Trojan, Naiva.A genaamd, verschuilt zich in een Word-document dat informatie bevat over de vogelgriepepidemie. Zo slaagt de Trojan erin computers te infecteren en een tweede kwaadaardige code, Ranky.FY, op PC’s te installeren.

PandaLabs spoorde zopas een nieuwe bedreiging op. Naiva.A. is een Trojan verscholen in een Word-document met informatie over de vogelgriepepidemie. In de eerste lijn van de tekst staat “Outbreak in North America” of “What is avian influenza (bird flu)”. Dit refereert naar de ziekte die verschillende landen in de wereld bedreigt.

De Trojan gebruikt Word-macros om een tweede bedreiging op de computer te installeren. De eerste macro laat de Trojan toe om files te wijzigen, te creëren en te verwijderen. De tweede macro installeert Ranky.FY op de computer. Deze bedreiging is ingebakken in het document en laat eventuele aanvallers toe om op afstand controle te krijgen over de aangetaste computer.

Om zich te beschermen tegen deze bedreiging kunnen gebruikers de macro security level best op medium of high zetten. Als gebruikers dit niet doen, kan de Trojan zich installeren op de computerwanneer het document geopend wordt.

“Spijtig genoeg verwachtten we iets dergelijks. Het is niet de eerste keer en zeker niet de laatste keer dat hackers gebruik maken van angsten en het ongeluk van andere mensen”, verklaart Luis Corrons, director of PandaLabs. “Gelukkig schijnt de bedreiging deze keer niet zo gevaarlijk te zijn. We mogen ze echter niet onderschatten. Social engineering is immers een uiterst succesvolle techniek om malware te verspreiden.”