Pdf-spam over het hoofd gezien door anti-spamsoftware

  • Bron (c) 2007, VirusAlert

Spammers hebben een nieuwe manier van spam verspreiden gevonden: de pdf-spam. Pdf-spam is voor makers van anti-spamsoftware een nieuw fenomeen. Deze vorm van spam is vaak moeilijk op te sporen door onbekende technieken die de cybercriminelen gebruiken. De nieuwste pdf-spam is aangetroffen werd gemaakt met een programma waarbij de instellingen voor documentbeveiliging werden aangevinkt. Zo ontkomt deze spam aan de meeste anti-spamscammers. Ook staan in de pdf-bestanden vaak woorden die in een normaal spambericht zelden voorkomen. Op deze manier is de anti-spamsoftware te omzeilen. Cybercriminelen hebben met pdf-spam een nieuwe vorm van spam ontdekt die moeilijk te ontdekken is. voorkomen.

Uit onderzoek van MessageLabs blijkt dat twintig procent van de beeldspam die nu wordt verstuurd maakt gebruik van pdf-bestanden. “Pdf-bestanden waren vroeger e-mailbijlagen die de mensen vertrouwden, maar nu zien we dat deze bestanden steeds vaker voor duistere activiteiten worden gebruikt “, aldus Mark Sunner, chief security analist van MessageLabs.
Vooral in de non-profitsector neemt spam sterk toe. Vergeleken met vorig jaar ontvingen bedrijven in deze sector 10,3 procent meer spam. Het totale aantal spam daalde met 1,4 procent naar 71 procent. Uit het rapport blijkt verder dat 28,3 procent de afgelopen maand onderschepte malware nieuw was. Dat is een stijging van 10 procent tegenover juni.