Phishing: Browser Firefox 2 is veiliger dan Internet Explorer 7

  • Bron (c) 2006, VirusAlert

Het phishing filter van Firefox 2 presteert op alle gebieden beter dan die van Internet Explorer 7. Dit is de conclusie van afgelopen dinsdag gepubliceerde onderzoek. Firefox 2 blokkeerde in totaal 243 phishing sites die IE7 niet eens zag. Aan de andere kant blokkeerde de browser van Microsoft weer 117 sites die de browser van Mozilla door liet gaan.

Een door Microsoft gesponsord onderzoek liet afgelopen maand echter zien dat het filter in Internet Explorer 7 verreweg de beste zou zijn. In dit onderzoek was echter de vernieuwde browser van Firefox 2 niet meegenomen. De onderzoekers ontdekten verder dat als de auto-check optie in IE7 niet is ingeschakeld, de browser minder dan 2% van alle phishing sites blokkeerde. Wordt er wel met Microsoft gecommuniceerd of het om een phishing site gaat, dan wordt 66% van de phishing sites tegengehouden.

Standaard gebruikt Firefox 2 een blacklist van bekende phishing sites die op de computer van de gebruiker is opgeslagen en elke 30 minuten wordt bijgewerkt. Firefox gebruikers kunnen er ook voor kiezen om “auto-detect” in te schakelen, waarbij de browser websites controleert aan de hand van een Google database. In de standaard configuratie weet Firefox 79% van alle phishing sites te stoppen. Met de Google optie ingeschakeld stijgt dat percentage zelfs naar 82%. Toch betekent dit dat afhankelijk van welke browser je gebruikt 20% tot 40% van alle phishing sites wordt doorgelaten.