Politie arresteert verdachte KPN-hack

  • Bron (c) 2012, VirusAlert

De recherche heeft een 17-jarige jongen uit Barendrecht opgepakt die mogelijk verantwoordelijk is voor het hacken van het klantenbestand van KPN in januari van dit jaar. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

De jongen is vorige week dinsdag thuis aangehouden door het Team High Tech Crime van de recherche. Op internet maakte hij gebruik van diverse aliassen, waaronder ‘Xs’, ‘Yoshioka’ en ‘Yui’. In een chatkanaal zou hij tegen Koreaanse studenten hebben opgeschept over zijn virtuele kraak.
Vermoedelijk heeft de jongen ook toegang gehad tot de computers van de Tokohu Universiteit in Japan, de universiteit van Trondheim in Noorwegen en de Korea Advanced Institute of Science and Technology.

Bij KPN wist hij vermoedelijk toegang tot de database te krijgen door een beveiligingslek. Vervolgens plaatste hij schadelijke software, waardoor het systeem beschadigd raakte.
De recherche heeft beslag gelegd op een versleutelde computer, twee laptops en gegevensdragers, zoals externe harde schijven, usb-sticks en dvd’s.
De politie in Australië heeft vorige week een 16-jarige hacker aangehouden die in contact stond met de Nederlandse verdachte. Hiervoor heeft het Team High Tech Crime samengewerkt met de Australian Federal Police.

bron: Telegraaf.nl