PowerPoint exploit ontwikkelt voor bedrijfsspionage?

  • Bron (c) 2006, VirusAlert

Precies een dag na Microsoft’s “patchdinsdag” werd er een nieuw beveiligingslek in PowerPoint door Chinese hackers misbruikt. Volgens verschillende beveiligingsexperts is het geen toeval dat de aanvallers de patchcyclus hebben afgewacht om hun malware te verspreiden. Voor zover bekend zou één bedrijf door de exploit getroffen zijn. Geen massale aanval, maar een gerichte actie om vertrouwelijke bedrijfsgegevens te stelen.

Om kantoorwerkers het bestand te laten openen gebruiken ze een speciale techniek: “spear phishing”. Kwaadwillende phishers doen zich voor als een collega of bepaalde afdeling die resultaten of overzichten doorstuurt. Binnen veel ondernemingen is het normaal om Office bestanden uit te wisselen, waardoor personeel eerder geneigd is dit soort bestanden te openen. Extra voorzichtigheid met het openen van bijlages blijft dus geboden.

Het heeft er alle schijn van dat het lek bewust voor bedrijfsspionage gevonden en gebruikt is, zo schrijft Robert Vamosi, recensent van de website C-net. Vooralsnog hebben thuisgebruikers niets te vrezen, het is de criminelen puur te doen om bedrijfsgegevens.