Programmeur Sasser in Duitsland gearresteerd

  • Bron (c) 2004, Nu.nl

De programmeur van het computervirus Sasser is in Nedersaksen in Duitsland opgepakt. De 18-jarige man is na het afleggen van een bekentenis vrijgelaten.

Een woordvoerder van de gerechtelijke politie in Hannover zei zaterdag dat de jongen vrijdag was gearresteerd in het huis van zijn ouders in de buurt van de noordelijke stad Rotenburg. Volgens de politie was bij een huiszoeking overtuigend bewijsmateriaal tegen de jongen gevonden.

De eerste variant van Sasser verscheen vorig weekeinde en verspreidde zich in een enorm tempo, waardoor alle computerbeveiligers alarm sloegen. Het virus maakt misbruik van een zwakke plek in besturingssysteem Windows van Microsoft dat enkele weken geleden hiervoor waarschuwde. De producent van virusberschermer McAfee meldde woensdag dat de schade die het nieuwe computervirus Sasser veroorzaakt, meeviel.

Aangezien de worm zich niet verspreidt via e-mail, maar via de achteringang computers binnendringt, beperkt de overlast zich vooral tot consumenten. Aan het eind van de week leek het virus over zijn hoogtepunt heen te zijn.