Pump-and-dump aandelen Europese beurs

  • Bron (c) 2007, VirusAlert

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft de handel in door spam geplaagde aandelen stopgezet. De aandelen van 35 kleine bedrijven kunnen niet meer worden verhandeld, zoals Goldmark Industries en China Gold Corp. De beurswaakhond wil investeerders beschermen tegen frauduleuze spam waarin aandelen worden aangeboden met onderwerpen als “Ready to Explode”, “Ride the Bull” en “Fast Money”.

De spammers kopen voor het spammen massaal aandelen in, die een aantal dagen na het versturen van de spam verkocht worden. De door de spam opgewekte vraag heeft de prijs kunstmatig doen stijgen, waarna de spammers hun slag slaan. Via deze methode zouden de spammers vele miljoenen verdienen. Investeerders zouden in het geval van de 35 bedrijven tientallen miljoenen dollars hebben verloren. “Nu we de handel in deze aandelen hebben gestopt, richten we onze aandacht op de mensen die achter het spammen zitten” zegt SEC directeur Mark Schonfeld. Tijdens een bepaalde campagne sloot de koers van Apparel Manufacturing Associates op zes cent met 3500 aandelen. Na een weekend waarin massaal “reclame” voor de aandelen werd gemaakt, steeg de prijs naar 19 cent en het volume naar 484.568 aandelen. Twee dagen later haalde het aandeel zelfs 45 cent, maar de vreugde was van korte duur toen tien dagen later de prijs naar 10 cent was gedaald. Toch vragen experts zich af hoe snel de SEC tegen dit soort pump-and-dump aandelen kan optreden.

Ook op de op Europese aandelenmarkt vinden deze praktijken plaats, zo blijkt uit een in maart onderschept spambericht. Het Amerikaanse energiebedrijf Stonebridge Resources Exploration is sinds 1 maart ook vertegenwoordigd op de aandelenbeurs in Frankfurt, en direct slachtoffer van een pump-en-dump spam. In de spam wordt Duitse investeerders opgeroepen om aandelen van het bedrijf te kopen. En niet zonder succes, want de handel in het aandeel van Stonebrigde explodeerde na de eerste spamrun. Dit is de eerste grote spamcampagne buiten de VS gericht op het beïnvloeden van de aandelenbeurs, en Duitstalige gebruikers lopen risico om geld te verliezen. Het eerste gedeelte van de spam is in het Duits, gevolgd door een Engelse tekst. De spammers voegen willekeurige Engelse woorden toe om spamfilters te omzeilen.