RIAA waarschuwt filesharingbedrijven

  • Bron (c) 2005, VirusAlert

Verander, ga offline of zie ons bij de rechter

De Recording Industry Association of America (RIAA) heeft vrijwel alle populaire uitwisseldiensten als Bearshare, Limewire en WinMX gewaarschuwd dat juridische stappen aanstaande zijn.

Een recente uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof betekent volgens de RIAA dat er “weinig meer achter valt te verschuilen” voor deze firma’s. In totaal werden zeven bedrijven aangeschreven, maar slechts drie namen lekten uit via de Wall Street Journal.

Twee maanden geleden besliste de hoogste rechtbank van Amerika dat twee filesharingdiensten Grokster en Streamcast technische stappen hadden kunnen zetten om te voorkomen dat gebruikers auteursrechtelijk beschermd materiaal uitwisselen.

De RIAA denkt daarbij onder meer aan filters. “Er is een goede manier en een slechte manier om zaken te doen. Wanneer een bedrijf willens en wetens aan de verkeerde kant van de lijn blijft, doet het dat op eigen risico”, aldus de organisatie in een verklaring.

De belangenorganisatie voor de platenindustrie zegt dat uitwisselingsdiensten wel een plek hebben veroverd, alleen moeten bedrijven de overgang maken naar “een legaal zakenmodel”.

De donderdag verstuurde waarschuwingen moeten de aangeschreven bedrijven overtuigen van de noodzaak van die overstap. Wanneer een legaal alternatief niet mogelijk is, moet de filesharingdienst zich opheffen, vindt de RIAA. Bedrijven die de waarschuwing negeren, zullen zich moeten voorbereiden op rechtszaken, aldus de organisatie.