Smartphonebeveiliging in toekomst noodzakelijk?

  • Bron (c) 2008, VirusAlert

Is 2008 het jaar waarin we massaal een virusscanner op onze telefoon moeten installeren? Volgens F-Secure, BullGuard en Kaspersky waarschijnlijk wel. Zij hebben allemaal een nieuwe client uit om onze telefoon te beschermen. Maar waar worden we tegen beschermd?

Op dit moment eigenlijk tegen zo goed als niets. F-Secure, het eerste bedrijf dat een mobiele antivirusoplossing op de markt bracht, heeft een databank met daarin alle tot nu toe opgespoorde mobiele virussen. Daar tellen we 34 virusfamilies die gezamenlijk 179 bekende varianten hebben, voor de vier mobiele besturingssystemen samen. Dat is bepaald geen reden om in paniek te raken. Wat ook niet helpt, is dat er al sinds 2003 gewaarschuwd wordt door verschillende bedrijven dat het volgende jaar “het jaar van de mobiele virussen” wordt.

De reden dat mobiele virussen toch vrij veel aandacht krijgen en dat er scanners beschikbaar zijn voor smartphones, is de potentiële schade die een virus via dit medium kan aanrichten. Via de telefoon kunnen sms-berichten naar betaaldiensten gestuurd worden of gesprekken naar betaallijnen. Dat betekent dat een slimme virusschrijver met minimale tussenstappen van virus naar winst kan gaan. Ook vormen smartphones, als ze gesynchroniseerd worden met een pc, een zwakke plek in de beveiliging van uw privé- en e-mailgegevens.

Wanneer nodig?

Beveiliging voor een smartphone wordt noodzakelijk op het moment dat de waarde van uw privégegevens hoger is dan de kosten van de scanner, althans als de kans daar is dat u geïnfecteerd kunt raken. Dit risico loopt u eigenlijk alleen in de volgende scenario’s: Bluetooth staat altijd aan, er is een permanente internetverbinding, u ontvangt veel MMS-berichten of er wordt veel software op de telefoon geïnstalleerd.

We kunnen op dit moment, zeker vanwege de kleine hoeveelheid virussen, spreken van een absoluut nicheproduct. Aan de andere kant kan een beetje extra beveiliging nooit kwaad, als het ons maar niet in de weg zit bij normaal telefoongebruik. We zetten drie scanners op een rij.

BullGuard Mobile Antivirus

Deze mobiele antivirusclient is pas sinds kort onderdeel van het assortiment van oplossingen dat BullGuard aanbiedt. Op één punt wint het Deense bedrijf onze waardering onmiddellijk: het is namelijk de enige client in deze test die in het Nederlands te krijgen is. Begrijpen wat de scanner meldt, is essentieel om deze voor een goede beveiliging aan te wenden, en het helpt dan om in uw eigen taal aangesproken te worden.

Als het om features gaat, is BullGuard Mobile Antivirus de minst toegeruste client. We krijgen alleen een virusscanner, en geen firewall en geen spamfilter; dat is toch wat jammer voor de duurste client in deze test. Waar we erg over te spreken zijn, is de scansnelheid, die hoger ligt dan bij de concurrentie.