Spammer verliest rechtzaak Myspace

  • Bron (c) 2008, VirusAlert

Een doorgewinterde spammer is schuldig bevonden aan grootschalige oplichting op MySpace. Sanford Spamford Wallace verloor de zaak van de profielensite omdat hij weigerde op te komen dagen bij zijn eigen rechtszitting.

Wallace, die tijdens de jaren negentig een van de meest gehate mensen op het internet werd door zijn spampraktijken, was volgens MySpace verantwoordelijk voor een inbraak in de archieven, waarbij duizenden persoonlijke gegevens werden buitgemaakt. Hij gebruikte de log-ins om andere gebruikers lastig te vallen met spam en installeerde software die het moeilijk maakte om de ongewenste berichten te verwijderen. De spam bevatte links naar advertentiewebsites waarmee de e-crimineel zijn geld verdiende. Daarbovenop maakte Wallace elfduizend valse profielen aan.

Herkansing

MySpace bleef er bij de rechter op aandringen dat de notoire spammer een verklaring moest afleggen en vertrouwelijke documenten overleggen. In eerste instantie zei de man dat hij moeite had met het vinden van een advocaat. Later beweerde hij dat hij niet op de rechtszittingen kon verschijnen omdat hij geen pakketjes accepteerde of post ontving. Nadat het gerecht hem meerdere keren een herkansing gaf en hij die niet aangreep, was de maat vol: hij verloor de zaak automatisch.

Het hof vindt dat de weigering van Wallace om mee te werken te wijten is aan moedwilligheid, schuld of kwade opzet, valt in het vonnis te lezen. Wallace heeft alle gelegenheid gehad om dit standaardvonnis te ontlopen. Hij heeft nooit een verklaring voor zijn gedrag gegeven tegenover deze rechtbank.

De veroordeelde, die zichzelf in het verleden uitriep tot ‘spamkoning’, moet nog steeds een boete van meer dan vier miljoen dollar betalen uit de vorige rechtszaak die hij verloor. De Amerikaanse Federal Trade Commission en internetprovider America Online (AOL) eisten dit bedrag nadat hij schuldig was bevonden aan het installeren van spyware.

Bron: zdnet.nl