Spammers gebruiken Windows’ eigen boodschappendienst

  • Bron (c) 2002, VirusAlert

Spammers gebruiken een bijna-vergeten beheerdersfunctie in Windows om ongewenste advertenties op pc’s te verspreiden. De functie, bekend als messenger service, wordt normaal gebruikt door netwerkbeheerders om snel waarschuwingen naar alle gebruikers te versturen.

Adverteerders gebruiken de functie om advertenties naar online computers te sturen. Volgens Chermaine Gravning, een Windows product manager van Microsoft, duikt er een klein boodschapvenster (pop-up) op computers zonder firewall. De boodschappendienst zit standaard in Windows 95, 98, NT, 2000 als XP.

De messenger service is iets geheel anders dan Windows Messenger instant messaging-software (standaard in Windows XP ingebouwd). De boodschappendienst in Windows wordt normaliter gebruikt voor mededelingen van de printerspooler en serverwaarschuwingen. Daarbij worden veel verschillende protocollen gebruikt om andere pc’s te bereiken. De spammers bereiken met deze service overigens alleen computers die een eigen, uniek ip-adres hebben. Pc’s die via een router of firewall een internetverbinding delen zijn dus niet gevoelig….