Spammers zetten PDF bestanden in als spam

  • Bron (c) 2007, VirusAlert

Een nieuw wapen in de strijd om spamfilters te omzeilen is de inzet van PDF bestanden. Plaatjesspam is steeds makkelijker te blokkeren door de bestrijders van spam. In de voortdurende strijd tussen de verstuurders en de bestrijders van spam zijn de pijlen nu gericht op pdf-bestanden te versturen.

De hoeveelheid op plaatjes gebaseerde spam is de laatste paar maanden dan gedaald van 30 procent van het totale mailverkeer naar minder dan 10 procent. Nieuwe technieken waren altijd al de inzet van spammers om het percentage omhoog te krikken. Toen vrijwel alle spammail met tekst door de filters werd tegengehouden, gingen de spammers ertoe over hun boodschappen in de vorm van plaatjes te versturen. De filters werden hier echter op aangepast, zodat ook spam in plaatjes steeds vaker wordt geblokkeerd.

De hoeveelheid als pdf-files verstuurde spam is echter razendsnel gestegen, van minder dan een procent van het totale mailverkeer in juni naar meer dan vijf procent in juli. Omdat spam in pdf-files tot dusver weinig voorkwam zijn de filters er nog niet op ingesteld, zodat het grootste deel ongehinderd doorkomt. Het scannen van pdf-files kost nogal veel rekentijd zodat het lastig zijn om de pdf-spam te bestrijden. Het is zelfs mogelijk om via lekken in de Acrobat reader malware mee te sturen naar het ontvangende systeem, maar dit hebben de spammers vooralsnog niet gedaan. Voorlopig is het enige wat in de spam-pdf’s is meegestuurd de gebruikelijke aanprijzing van waardeloze aandelen.