SpicyLemon plaatst kritische noot bij beveiligingssoftware voor klanten ING

  • Bron (c) 2012, VirusAlert

Beveiligingsspecialist SpicyLemon plaatst een kritische noot bij de beveiligingssoftware, die ING gratis aan klanten biedt. Klanten moeten zo (beter) beschermd zijn tegen bancaire trojans en andere malware. Nienke Ryan, managing director SpicyLemon: We vrezen dat mensen het gevoel hebben beschermd te zijn, terwijl dit in feite een vals gevoel van veiligheid is. Het belang van goede antivirusbescherming moet niet worden onderschat.

De door ING aangeboden software wordt geactiveerd wanneer de browser start. Op dat moment worden een aantal Windows modules, zoals bijvoorbeeld de schermafdruk module, geisoleerd en zou malware hier theoretisch niet meer bij kunnen. Het minpunt aan deze methode is dat de software niet altijd een goede grip kan krijgen op systemen die al geinfecteerd zijn, terwijl de gebruikers nu wel een vals gevoel van veiligheid hebben. Daarbij komt nog dat het agressieve gedrag van deze software veel antivirusproducten aan kan laten slaan. Wat als consumenten voor het gebruiksgemak de antivirusbescherming helemaal uitzetten?

De software kan niet kijken naar verdacht gedrag (heuristiek) van processen zoals goede antivirus bescherming dat wel doet en is ook geen firewall. Op het moment dat het systeem geinfecteerd is en cybercriminelen toegang hebben tot de PC van een gebruiker, is de integriteit van het pakket natuurlijk ook in gevaar. SpicyLemon vreest dat mensen het gevoel hebben, beschermd te zijn met de software, terwijl dit in feite een vals gevoel van veiligheid is. Het belang van goede en up-to-date antivirusbescherming moet niet worden onderschat.

Phishingaanvallen gemist door antivirussoftware

Aan de hand van een test van Cyveillances 2H 2008 Cyber Intelligence Report, wordt gesteld dat veel antivirussoftware bancaire- en phishing aanvallen missen. Righard Zwienenberg, Senior Research Fellow bij ESET, geeft hierop de volgende reactie. We leven in een snelle digitale wereld, waarin dreigingen elkaar snel opvolgen en technologisch vooruitstrevende bedrijven continue werken aan oplossingen. Het is daarom bizar om een testrapport uit februari 2009 te gebruiken, met gegevens uit het laatste kwartaal van 2008. Dat is inmiddels vier jaar geleden.

ESET heeft sinds die tijd vele nieuwe technologische technieken ontwikkeld om de detectie te bevorderen, zowel op het gebied van malware als spam. Recentelijk is versie 6.0 van ESET, met de nieuwe anti-phishing-techniek, getest door AV-Comparatives. Uit deze test blijkt dat deze nieuwe techniek een extreme verbetering is en blokkeert het 94% van de aanvallen, waardoor deze versie de vierde plek inneemt in de vergelijking.

Over SpicyLemon

SpicyLemon is beveiligingsspecialist van onder andere een nieuwe generatie computerbeveiliging van ESET, Acronis en Puresight. Een nieuwe generatie, omdat de producten sneller en betrouwbaarder werken dan concurrerende producten en net even anders dan anders functioneren. Bovendien gebruiken de producten hiervoor een minimum aan systeemresources.

Daarnaast biedt SpicyLemon seminars, gastlessen en informatie aan om organisaties en gebruikers te ondersteunen bij het inzetten van technologie. Zo kunnen zij een maximaal beveiligde ICT-omgeving realiseren en optimaal gebruik maken van de digitale mogelijkheden.

Spicylemon website