SpicyLemon waarschuwt voor privacy en veiligheid sociale netwerksite Pinterest

  • Bron (c) 2012, VirusAlert

Pinterest is enorm populair en is in de VS al een van de snelst groeiende sites. De site spreekt met name vrouwen aan en heeft volgens comScore bijna 12 miljoen actieve gebruikers per maand.

De leden van Pinterest brengen er meer tijd door op dan op Twitter, LinkedIn en Google+ samen. Beveiligingsspecialist SpicyLemon waarschuwt om alert te zijn, wanneer je gebruik maakt van de site.

Nienke Ryan, managing director van Spicylemon; Het succes van Pinterest is in de wereld van scammers en internetcriminelen ook niet onopgemerkt gebleven.

Pinterest is een visuele manier om interesses te delen. Je plaatst een afbeelding van iets wat je wilt delen, eventueel met een link naar een website of webshop. Andere Pinteresters kunnen nu je afbeelding pinnen, het equivalent van like-en, en volgen. Het is een simpel, maar extreem succesvol concept. SpicyLemon verwacht dat het kwestie van weken is voordat Nederland massaal aan het Pinteresten gaat.

Pinterest moet gekoppeld worden aan een Twitter- of Facebook-account. Aanvankelijk kwamen er veel klachten dat er door Pinterest automatisch vrienden aan Facebook worden toegevoegd, maar dit is nu aangepast.
Toch is dit een duidelijk teken dat je voorzichtig moet zijn met dergelijke koppelingen.

Nienke Ryan: De dienst is sterk geintegreerd met andere sociale media, zoals Facebook en Twitter. Sterker nog; je hebt accountinformatie van een van deze sites nodig om je te kunnen aanmelden voor Pinterest.

Kijk daarom kritisch naar je accountinstellingen op Facebook en zorg ervoor dat je alleen dat deelt wat je van plan bent om te delen. De standaardinstellingen op Pinterest zijn wellicht wat soepeler op het gebied van beveiliging en privacy dan je in gedachten hebt.

Pinterest oogt erg vriendelijk en het is niet ondenkbaar dat veel gebruikers daardoor een vals gevoel van veiligheid hebben. Nienke Ryan; Het succes van Pinterest is in de wereld van scammers en internetcriminelen ook niet onopgemerkt gebleven. Niet alle links of Pinterests zijn dus even betrouwbaar. Sommige leiden direct naar websites waar men een grote interesse in je gegevens of geld heeft, of de gebruiker in uitgebreide scams probeert te lokken. Blijf dus alert.

Nep applicatie
Er duiken ook valse apps op, met kwaadaardige functionaliteiten die gebruikers kunnen downloaden op smartphones. Gottabemobile.com waarschuwt voor een specifieke app waarmee het lijkt dat Pinterest voor Android wordt gedownload. Helaas gaat helemaal niet om een app, maar levert het downloaden ervan je vooral veel spam op.