Spyware-maker moet 4 miljoen dollar betalen

  • Bron (c) 2006, VirusAlert

Een Amerikaanse rechter heeft bepaald dat het bedrijf Smartbot.net ruim vier miljoen dollar aan de Federal Trade Commision moeten betalen. Het bedrijf boekte enorme winst door het illegaal plaatsen van spyware op computers van anderen. Via een lek in Internet Explorer werden verschillende spywareprogramma’s op de PC’s van de slachtoffers gezet. Vervolgens werden zij gebombardeerd met talloze pop-up advertenties.

Sanford Wallace, de man achter het bedrijf, ging zelfs nog een stap verder. Af en toe ging zelfs het laatje van de cd-rom automatisch open of dicht. Tegelijkertijd kregen de geïnfecteerde computergebruikers een waarschuwing voor spyware infectie: ‘Als uw cd-rom drive openstaat, heeft u spyware op uw systeem die u ONMIDDELLIJK moet verwijderen. Spywareprogammeurs kunnen uw systeem besturen! Koop onmiddellijk SpyWiper!’

De programma’s SpyWiper en SpyDeleter konden voor 30 dollar per stuk bij het bedrijf van Wallace worden gekocht. Pure waanzin, aangezien deze producten er niet eens in slaagden de spyware van het systeem te verwijderen. Dit is de eerste zaak tegen een verspreider van spyware die de federale overheid voert.